Ballinger’s design for the NYU Langone Medical Center Ambulatory Care Center (ACC) won a Healthcare Facilities Symposium Distinction Award in the category of Adaptive Reuse.

NYU Langone Ambulatory Care_Nurse Station

The project transformed an inward-focused 50-year-old Verizon telecommunications office building into a vibrant new center for outpatient care. The 15 floors acquired by NYU Langone of the 24-story building have been fully renovated for outpatient use, and are served by modernized and expanded building infrastructure located on three common equipment floors. Constructed in 1966-67, the original building had minimal public presence, and public access to the existing privately-owned public space at the ground floor had been discontinued. The renovation of the ground floor and adjacent north and south plazas created an open and welcoming arrival sequence. Off-street vehicular queuing at the north is now visually connected to interior lobby waiting and amenity areas. The lobby and café look out to reimagined outdoor public space at the south.

In addition to the economic and environmental benefits of adaptive reuse, Ballinger’s design consolidated different parts of the outpatient programs into a single location. By improving patient access and creating a cohesive image, the project elevates NYU Langone’s brand identity.

The Healthcare Facilities Symposium was established in 1987 as a forum exploring how the design of the physical environment can positively affect healing and promote well-being. The annual awards program recognizes design teams and projects that have made a profound contribution to the healthcare design industry.